עמודים 750 - אב - אלול תשע״א

תשעה באב - יום אבל לאומי?!

תשעה באב - יום אבל לאומי?!
בחינה מחודשת של ימי 'בין המיצרים'.

 

עם ציונו של צום י"ז בתמוז ולמשך שלושה שבועות נוהגים בקהילות ישראל השונות למעט בשמחה כהרחבה להוראת המשנה במסכת תענית "משנכנס אב ממעטין בשמחה" (פרק ד', משנה ו'). אלו הם ימים בשנה בהם מציינים את האבלות
על חורבן בית המקדש וליתר דיוק - בתי המקדש, ומתפללים לבניינו של הבית השלישי שייבנה במהרה. שיאם של הימים
מגיע בתשעה באב, יום החורבן עצמו. במציאות הישראלית זוכה יום זה למעט מאוד כותרות. החדשות עוסקות תמידין
כסדרן בענייני השעה. אמנם יש להניח שכתבה אחת תוקדש לציון כמות המתפללים הגדולה שגדשה את שריד בית מקדשנו בליל תשעה באב, אך לשם האיזון וכדוגמא, הרי לפניכם כותרת דוחות לעסקים בתשעה 100 "ת"א: לכתבה מן השנה שעברה – (אתר NRG, 21.7.2010). את הכתבה עיטרה תמונה באב". "בית קפה הומה בתל אביב בתשעה באב" ומתחתיה הכיתוב: מדוע יום זה אינו מצליח להפוך ליום של קונצנזוס במדינת ישראל, וכיצד נוכל להופכו לכזה?

 

דת ומדע - הילכו שניהם יחדיו?
(חלק ב')

 

האמורא רב היה ידוע כחוקר טבע ורפואה (סנהדרין ה',ב'; מו"ק י"א, א'). שמואל חברו, שלמד את המדעים הבבליים והתמחה ברפואה ובאסטרונומיה, היה מפורסם כרופא עיניים (ב"מ פ"ה,ב'), וידועה אמרתו "נהירין לי שבילי דשמיא כשבילי נהרדעא" (ברכות נ"ח, ב'). בימי הביניים עסקו חכמי ישראל במדעים במקביל ללימוד התורה, ואולי ניתן לומר כחלק ממנו. מי שרצה השכלה רחבה התחיל ברפואה – אבן עזרא, הרמב"ן, הרמב"ם ואחרים למדו רפואה ושימשו כרופאים. אבן עזרא היה גם אסטרונום. בין שאר הישגיו, היה הרמב"ם רופא החצר של הסולטן וטיפל גם בשרים ובמשפחותיהם) ועד היום משתמשים בצמחי המרפא שכתב עליהם בספריו. המהרש"ל בפירושו 'ים של שלמה' ( (3.14 בקירוב – היחס בין קוטר המעגל מתייחס למספר להיקפו) כאחד מאבני יסוד העולם.

האיש שרוצה לשמוע את
הקול שלך

 

בראשי עדיין מרצדת תמונה - נער צעיר, בלבוש חרדי- מסורתי, שוכב על מיטתו בחדר שבבנין הישיבה, ותחת מעטה השמיכה קורא בשקיקה חומר בפסיכולוגיה, תחום זר ואסור בסביבתו. בדרך זו, מספר לי האיש היושב מולי (עדיין בלבוש החרדי- המסורתי), קיבל את התואר הראשון בפסיכולוגיה של האוניברסיטה הפתוחה, והוא רק בן 18 שנה. פגישה עם נתאי מלמד היא שבירת סטריאוטיפ גדולה. איש חרדי עם עיניים טובות, קול אבהי, המון פתיחות לעולם, וחכמת חיים נוטפת ומעוררת קנאה. הוא האיש שאחראי בשלוש השנים האחרונות לניצוץ בעיניים של רבים וטובים מחברי התנועה שהשתתפו באחד מהקורסים שהוא מוביל – מנהיגות או גישור.

 

לגיליון המלא