קיבוץ גלויות - קליטת עליה

קיבוץ גלויות

קליטת חירום קהילתית מרחבית בקיבוצי עמק המעיינות

בעקבות מלחמת 'חרבות ברזל', אנו עדים להתגברות גלי אנטישמיות במדינות רבות בעולם בהיקפים ובמשמעויות שלא היו מאז שנות השלושים של המאה הקודמת. חנויות ומוסדות יהודיים מסומנים במגיני דוד, יהודים מסירים מעליהם ועל בתי המגורים סממני יהדות כמו מזוזות, אנשים נמנעים מלצאת מהבית שלא לצורך ועוד.  במשרד העלייה והקליטה ובסוכנות היהודית נערכים לקליטת חירום של גלי עלייה ממדינות שונות ובעיקר בצרפת.

תנועת הקיבוץ הדתי חברה לעמותת "קליטת קהילות ישראל" למיזם "קיבוץ גלויות" - קליטת חירום קהילתית מרחבית בעמק המעיינות בברכת ובתמיכת משרד העלייה והקליטה.

בקיבוצים הדתיים בעמק המעיינות, כולם או חלקם, יוקמו מתחמי מגורים זמניים לקליטה זמנית או קבועה של משפחות עולים מצרפת, משפחות דתיות עם ילדים בגילאים שונים. המתחמים יוקמו על בסיס תב"ע מאושרת למגורים המיועדת לפיתוח ואכלוס בעתיד. בכל קיבוץ יקלטו 15-20 משפחות, בהתאם לגודל השטח ובהתאם לכושר הנשיאה הקהילתי של כל קיבוץ. משך השהות של המשפחות בקיבוץ יהיה לפחות שנתיים לפני מעבר לבית קבע בקיבוץ או מעבר למקום אחר, בתקווה שזה יהיה בבית שאן או באיזור הצפון. 

הכשרת המגרשים במתחמי המגורים המיועדים ופיתוח התשתיות, יהיו בהתאם לתכניות העתידיות של המתחם במסגרת תכנית הפיתוח של הקיבוץ, וימומנו ממקורות ציבוריים (ההשתתפות הרגילה של משרד השיכון לאזור עדיפות לאומית, ותקציב נוסף חלף תשלום המשפחות). במגרשים יוצבו מבני מגורים יבילים. משך הפרויקט יהיה מספר מחזורים בני שנתיים בהתאם לביקוש ובהתאם להחזר ההשקעה כנזכר לעיל.

מהות הפרויקט היא קליטה קהילתית. המשפחות הנקלטות ילוו ע"י מוסדות וחברי הקהילה בכל משק ומשק. חוזקה של קליטה קהילתית היא בהשתלבות במרקם החיים של הקהילה הקולטת כמרכיב מרכזי בגיבוש שייכותם והווייתם הישראלית. צרכים איזורים  כאולפן, חינוך, תרבות, תעסוקה ועוד יינתנו ע"י המועצה האזורית עמק המעיינות, מוסדות חינוך וארגונים אזורים נוספים.

עמותת "קליטת קהילות ישראל"

עמותת "קליטת קהילות ישראל" בראשותו של שלום ואך, עוסקת יותר מ-30 שנה בהעלאת משפחות מצרפת למיזמי קליטה קהילתית ברחבי הארץ בכלל ובמרחב הכפרי בפרט. יתרונה של שיטת הקליטה הזו היא שהעולים נקלטים כקהילה ולא כמשפחות בודדים כמקובל בערים, ועי"כ בונים יחד חוסן לכל אחד מהעולים באופן המחזק את השתרשותם בארץ. העמותה מלווה את קבוצת המשפחות עוד בארצות מוצאן, דואגת לגיבושן וליצירת פלטפורמה יציבה ותומכת עבור המשפחות עד לעלייתן לישראל וכן במשך תקופה נוספת בת שנתיים, עד להתבססותן בארץ. באמצעות העמותה עלו עד כה יותר מ- 1,500 משפחות ורובן המוחלט התבססו בישראל.