עמודים 756 - תמוז - אב תשע״ב

לזכרו של יוסקה

לזכרו של יוסקה

 

מילים אלו כתבתי כמה שעות אחרי ההודעה על פטירתו של יוסקה אחיטוב ז"ל. מי שהיה לי ולרבים אחרים למורה דרך, למקור ידע, ליועץ ולחבר. כתבתי והרגשתי שכוחן של המילים קצר מלבטא את התהום שנפערה עם הסתלקותו מאיתנו. גם עכשיו, כשתאריך ה"שלושים" הולך ומתקרב, אני יודעת שכל המילים מתגמדות נוכח האיכויות המיוחדות של האיש האהוב הזה. אם אדבר על ידענותו הנדירה של יוסקה, אפספס את טוב לבו השופע.
אם אדבר על מאבקיו האידיאולוגיים, אחמיץ את חיוכו המוענק לכל אחד ואחת בלי התחשבנות... אם אתאר את חריצותו ויכולותיו האינטלקטואליות העצומות, אפסיד את תמימותו הילדותית כמעט ואת אמונו הנאיבי בטובם של אנשים.

 

ככה זה כשיש שניים
סיפורו של רומן מיוחד שנרקם בין מפעל לבית ספר בעמק המעיינות

 

שלמה ארצי כתב שיר, אבל אצלנו בעמק המילים מקבלות משמעות יתרה כשמפעל מצליח מחליט לאמץ בית ספר, ובית ספר מחליט שהוא חייב לאמץ מפעל על מנת לאפשר לתלמידיו להשתלב בחיים נורמטיביים בקהילה. מפגש זוגי מרתק ומרגש עם שאול בשיא - מנכ"ל מפעל 'ביו-בי' בקיבוץ שדה אליהו, המגדל ומיישם חרקים ואקריות מועילים לצרכים חקלאיים ואלכס קליין - מנהל אולפנת גלעד - בית ספר לחינוך מיוחד בחמדיה. "תראי", פותח אלכס קליין, מנהל בית הספר: "תלמידי אולפנת גלעד הם תלמידים שצריכים להשתלב בקהילה כשהם יוצאים מבית הספר. מי מהם בעבודה מוגנת ומי מהם שיכולים להגיע לרמה בה ינהלו חיים נורמטיביים לכל דבר. חשבנו שדרך עבודה, דרך יצרנות, אנחנו יכולים להביא אותם לנקודה בה הם יכולים לצמוח ולגדול להיות אנשים שחיים ומשתלבים בקהילה. פעולות כמו טיול, יצירה, לימודים לבגרות, דברים שנראים ברורים מאליהם אצל ילדים אחרים -אינם מובנים מאליהם כאן. במשך מספר שנים חיפשנו מפעל שיאמץ את האולפנה ואת הילדים. נפגשתי עם כל מיני מפעלים, עלו רעיונות ואז התמזל מזלנו ונוצר קליק עם 'ביו-בי'. מאז אנחנו יחד".

זהירות מהכסף
שוק חופשי? לא בכל מקרה!

 

אחת ממטרותיה של האידיאולוגיה הקפיטליסטית היא שמירה על החירות האישית של האדם, שבאה לידי ביטוי בזכותו לבעלות פרטית על קניין. בעלות זו מאפשרת לפרט לעשות כל שימוש ראוי באמצעות הונו ורכושו. הסייג היחיד שמציב הקפיטליזם לשימוש זה הוא, שמימוש בחירתו החופשית של הפרט לא תפגע בחירותו של אדם אחר. מטרה נוספת היא לפתח ולשכלל יזמה חופשית, על פיה בעלי הון חופשיים יוכלו לנצל את רכושם ולהשקיע אותו כדי להפיק ממנו רווח בתנאים תחרותיים. התפיסה הקפיטליסטית מעודדת תחרות חופשית וצבירת הון, ודוגלת בצמצום התערבותה של המדינה בחיי הכלכלה.

 

לגיליון המלא