עמודים 762 - אייר - סיוון תשע״ג

חקוק על לוח הלב

חקוק על לוח הלב

 

כשאנו עומדים לפני יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, עולים בראשי כל אלה שהכרתי ומסרו נפשם במערכות ישראל, מאנצו סרני ז"ל שהיה ידיד משפחתנו, אשר צנח במלחמת העולם מעבר לקווי האויב ולא שב, עבור לנערים ששירתו עמי בנח"ל וכאלה שגדלו בקיבוצי: אריק רון ז"ל, יהודה וייס ז"ל, יאיר פרוכטר ז"ל, אמיתי יקותיאל ז"ל, עזרא אשר ז"ל מתקומה, בן כיתתה של בתי, ועוד רבים שהכרתי. על לוח לבי חקוק שמו של בני הבכור נתן עברון ז"ל כבר למעלה משלושים וחמש שנים, מאז מבצע ליטאני. אנו, ההורים ומשפחותינו, נותרנו לזכור ולכאוב. מה קורה לנו, השכולים, לאורך השנים?

 

שמרני אל רחום
הרהורים על גלגוליה של הנצחה

 

תענית אסתר תשע"ב ישבנו בביתו של נחום ברוכי. תענית, אירוח חם מבלי לטעום דבר. אולי בגלל אופיו של יום זרמה השיחה לכיוונים מעט היסטוריוסופיים. עסקנו הרבה בזיכרון - מי זוכר את מה ולמה. התברר שנחום, נציג מובהק של הקיבוץ הדתי, עוסק בהנצחת חטיבת הראל. איננו רוצים לומר שנשמעה כאן בת צחוקה של ההיסטוריה, אבל למי שמכיר ולו במקצת את מפת הזיכרון הישראלית יש בכך משהו מעניין ולמעלה מכך.
אנו מבקשים להקדיש את השורות הבאות לכבודו של נחום - איש רב-פעלים. למשמעות "שמרני אל רחום" הציטוט שבכותרת לקוח משירו של חיים חפר 'קרב הראל'. השיר נכתב כחמש עשרה שנה אחרי שוך קרבות מלחמת העצמאות, והוא מתאר בצורה ישירה ואף בוטה את חוויית הקרבות של חטיבת הראל בפרוזדור ירושלים. יש בו ביטויי פחד ובעתה, טראומה כמוסה שגילוייה מבצבצים ועולים עלי דף. מה שהיה בגדר טאבו בתוך המלחמה ואף אחריה - התפרץ. האם אף שורה זו היא חלק מחשיפת הרגשות שהותרה לבוא בקהל שנים אחר חלוף הקרב? האם היא מטפורה - קפואה - לפחד? אנו משערים שאם חיים חפר היה נשאל על כך, לא היה מתייחס ל"שמרני אל רחום" כתפילה במובן הפשוט של המושג.

"תיק לכל ותיק" ובחור בשם אלן
ארכיון בית העדות, ניר גלים

 

"אני זוכרת אחד בשם השק וינצלברג, ואחד יוסף הוכמן, ואחד שכולם קראו לו אלן. כשהם היו ברודגס עוד הגיעו מדי פעם לבקר אותנו בכפר סבא, אבל אחרי שעלו לטירת צבי זה כבר היה מסובך". במילים אלה ניסתה סבתי לשכנע אותי שהכשרת הבח"ד בקיל, עיר הולדתה, איננה פרי דמיונה. בצנרוד, רודגס, גרינגסהוף, שטקלסדורף - על הכשרות אלה שמעו רבים, אך אנשים נוספים ששמעו על הכשרה בקיל חיפשתי ולא מצאתי. עם השמות האלה פניתי לכרטסת המודרנית - גוגל. איתרתי קרובים של יוסף הוכמן ז"ל והתברר לי שהוא אמנם היה גר בקיל, אך עשה הכשרה בדנמרק. מלוי גבעון, בנו של צבי גבעון ז"ל (הוא השק וינצלברג), שמעתי דברים דומים. נשאר לי רק אלן. איך מוצאים אחד בשם אלן בעולם כולו? החלטתי להתחיל
שוב מטירת צבי. הקלדתי בגוגל "אלן טירת צבי" ולהפתעתי, התעלומה נפתרה מהר יותר משנוצרה. באתר הבית של קיבוץ טירת צבי, בדף ההנצחה של משה חורין ז"ל, נכתב במפורש "כולם הכירוהו בשם: אלן". משם היתה הדרך קצרה לבנו, מיכה, שהעשיר את ארכיון בית העדות בשלל תמונות מהכשרת הבח"ד שלא זכתה לפרסום - ההכשרה בקיל.

 

לגיליון המלא